Спочатку гарненько розгляньте, як розкладені фрукти і як обриси одного з них поєднуються з контурами іншого. Потім візьміть жорстку чорну пастель і накидайте всю композицію. Малюйте короткими, легкими штрихами, пам'ятаючи про те, що це ескіз. Не прагніть до абсолютної точності. Наносимо фоновий тон. Використовуючи бічну сторону лимонно-жовтої пастелі, нанесіть фоновий тон на все фрукти теплих кольорів тобто на червоне яблуко помаранчевий апельсин, жовті банан і грушу (за винятком виноградин). Намагайтеся не виходити за межі контуру кожного плоду і не зафарбовуйте ті місця, де згодом будуть намальовані відблиски Кінчиком пастелі намалюйте більш чіткі жовті лінії, щоб показати нижній вигин банана і його ніжку. Змішування кольорів У даному випадку змішування кольорів застосовувалося дуже обмежено, оскільки наш художник прагнув якомога повніше використовувати можливості, які надає шорстка поверхня спеціального паперу для пастелі. Однак зовсім без змішування в цьому натюрморті не обійшлося - саме так були намальовані відблиски на виноградинах, передають гру світла на поверхні ягід. Інтенсивність білого кольору тут збільшується в міру наближення до серцевини відблиску. За тим же принципом зображена і відкидається від фруктів тінь. Вона більш насиченою всього в центрі і поступово розмивається до країв.Продовжуємо роботу Наметове контури предметів і покривши фрукти фоновим тоном, ви можете перейти до основних кольорів і відблисків. Відокремлюючи на папері один фрукт від іншого, використовуйте як плоску сторону, так і гострий кінчик пастелі.Додамо форму апельсину Візьміть помаранчеву пастель і проведіть всередині апельсина кілька коротких серпоподібна ліній, які повторюють контур плода. Використовуйте і гострий кінчик, і плоску сторону пастелі. Звичайний помаранчевий колір добре поєднується з більш світлими теплими кольорами, тому він частково покриє лимонно-желтиі фон.Нанесемо зелені штрихи на грушу і банан Знову використовуючи і гострий кінчик, і плоску сторону пастелі кольору хакі, додайте зеленуватий відтінок на груші і на банані. Зверніть увагу на найскладніші лінії, що підкреслюють опуклості груші (в нижній її частині) і ніжку банана.Додамо світлі тони на яблуко Для промальовування яблука візьмемо світло-червоне пастель Покрийте рівними штрихами середню частину яблука, а потім виконайте те ж саме на лівій стороні плода. Потім гострим кінчиком пастелі необхідно посилити колір навколо впадинки з держаком і ще сильніше виділити основний контур яблука.
Малюємо виноград Візьміть вишнево-червону пастель і короткими штрихами зафарбуйте виноградні ягоди так, щоб штрихи повторили їх форму. Залиште порожніми ті місця, де згодом з'являться відблиски. Продовжуємо малювати яблуко і апельсин Знову повернемося до вишнево-червоною пастелі, а також до тих ділянок яблука, які ми вже покрили світло-червоним кольором. Щільними штрихами підкресліть форму плода. Не чіпайте середню ліву частину яблука. Перейдіть до апельсину, заштрихуйте його яскраво-помаранчевої пастеллю, постарайтеся повторити форму плода.Виявимо найтемніші тони у яблука Візьміть темно-ліловий пастель і гострим кінчиком виділіть контур яблука, а також вигнуту виїмку, в якій сидить держак. Потім бічною стороною пастелі злегка затемните червона пляма в центрі яблука.
Тепер повернемося до винограду. Використовуючи темно-ліловий пастель, зафарбуйте дуже енергійними дрібними штрихами внутрішню частину кожної ягоди, намагаючись підкреслити їх форму. Не забудьте залишити світлими ті ділянки, де пізніше з'являться відблискиДодамо темні тони на груші, на банані і виноградинах Жовтої охрою відзначте найбільш темні фрагменти на груші і шкірці банана, як показано на малюнку. Використовуйте більш щільні лінії в тих місцях, де виноградини відкидають на грушу невелику тінь. Щоб краще показати форму кожної виноградини, обведіть зовнішній край кожної ягоди гострим кінчиком чорної пастелі.
\
Доводимо виноградини до відблисків Візьміть білу пастель і легкими рухами зафарбуйте всі до сих пір не заштриховані фрагменти на кожній виноградині. На деяких з них відблиски зробіть найбільш чіткими Для того щоб правильно розташувати відблиски, частіше звіряйте свій малюнок з фотографією.Відзначте на апельсині яскраве пляма кольору хакі і додайте білий відблиск. Потім білі відблиски додайте на всі інші фрукти, як показано на малюнку використовуючи для цього плоску сторону пастелі. Тепер гострим кінцем білої пастелі намалюй ті кілька скошених ліній в поглибленні, де сидить держак яблука, а потім - темно коричневої пастеллю. Тим же кольором обведіть край яблука і злегка заштрихуйте світло коричневі плями щоб зробити їх темніше Обережно розітріть кінчиком пальця відблиски на виноградинах.Закінчуємо малювати апельсин Використовуючи плоску сторону пастелі, зробіть кілька світло-червоних штрихів на апельсині, підкреслюючи його форму і контур Наносити їх слід дуже легко Після цього обережно розітріть пальцем червону пастель.\
Малюємо фон Білій пастеллю зробіть серію горизонтальних і вертикальних штрихів навколо малюнка. Залиште без штрихування лише ділянки, прилеглі справа до груші і зліва до апельсину, - тут ви можете додати тініДодаємо тінь від фруктів Зробіть кінчиком чорної пастелі дрібні штрихи щоб поглибити лежать навколо виноградин тіні Потім плоскою стороною чорної пастелі нанесіть легку тінь на поверхню уявного столу і пальцем розітріть її так, щоб вона поступово переходила в білий фон.
Натюрморт готовий! Пастель хороша тим, що її можна наносити шар за шаром. На світлий основний тон лягли більш темні тони, що допомогло надати обсяг зображуваного предмету.
Комментариев нет:
Отправить комментарий